Αγιοφάραγγο, Κρήτη

Αγιοφάραγγο, Κρήτη

Αγιοφάραγγο, Κρήτη

Αγιοφάραγγο… ή Αγιοφαραγγ(ίν) όπως είθισται να λέγεται από τους ντόπιους αναρριχητές. Όταν μπεις μέσα (in) ξεχνάς να βγεις… Λίγο τα επιβλητικά βράχια, λίγο το ποτάμι, λίγο η θάλασσα, είναι ένας συνδυασμός που σίγουρα δεν μπορεί ν’ αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο.

Πεντακόσια χρόνια πριν και μέχρι πρότινος το μέρος αποτελούσε θρησκευτικό καταφύγιο για δεκάδες ασκητές. Για ένα μικρό διάστημα συνυπήρχαν μαζί με τους αναρριχητές σεβόμενοι ο ένας την τρέλα του άλλου. Σεβασμός…μεγάλο πράμα!! Σεβασμός για τη φύση μα πάνω απ’ όλα σεβασμός για το συνάνθρωπο, κάτι που δυστυχώς σήμερα όλο και πιο σπάνια συναντάμε.

Οι ασκητές όλα αυτά τα χρόνια μας έδειξαν το δρόμο και εμείς με τη σειρά μας προσπαθούμε να βάλουμε άλλο ένα λιθαράκι έτσι ώστε αυτό το μέρος να παραμείνει αγνό, καθαρό και όμορφο.
Το σκουπιδομάζωμα είναι ένα γεγονός που πραγματοποιείται από τους αναρριχητές τα τελευταία 13 χρόνια- σχεδόν πάντα- το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Μια αυθόρμητη συνάντηση φίλων που πρόσφατα αρίθμησε 200 άτομα από 21 διαφορετικές εθνικότητες. Χωρίς σπόνσορες, χωρίς ταμπέλες, χωρίς διαφήμιση και συμφέροντα, παρά μόνο με αγάπη και σεβασμό σ’ αυτό που μας αρέσει να κάνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο.

Αγιοφάραγγο ή το χωριό, όπως ακόμα το αποκαλούν μερικοί. Κάποιος «έξυπνος» έγραψε σ’ έναν αναρριχητικό οδηγό ότι αυτό το πεδίο αν ήταν στη Δύση θα είχε 1000 διαδρομές και όχι 150 που υπάρχουν σήμερα.Η απάντησή μας είναι: » Όπως το δει ο καθένας!» Εμείς κάθε φορά που βουτάμε στη θάλασσα, σε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου, «ξανοίγουμε» μπροστά μας το λυβικό πέλαγος και γυρίζουμε την πλάτη στην Ευρώπη… Αυτό αποτελεί βέβαια μια διαφορετική οπτική για κάποιους άλλους.

150 διαδρομές λοιπόν, ανοιγμένες όλες με αγάπη και σεβασμό. Το 90% των διαδρομών είναι μιας σχοινιάς με μόνιμες ασφάλειες από πάρα πολύ εύκολες μέχρι πάρα πολύ δύσκολες. Υπάρχουν πλέον και μερικές άλλες -κυρίως εύκολες- πολλαπλών σχοινιών.

Το μέρος είναι ιδανικό για ελεύθερο camping όλο το χρόνο και κυρίως το χειμώνα με προσοχή πάντα στο ποτάμι το οποίο φουσκώνει συχνά!! Η ιστορική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου αποτελεί το καταφύγιο μας τις κρύες και συχνά βροχερές νύχτες του χειμώνα. Ένα καταφύγιο για πιστούς και άπιστους, αρκεί να υπάρχει σεβασμός. Την αγαπάμε και τη φροντίζουμε σαν να είναι το σπίτι μας και την αφήνουμε πάντα πιο καθαρή απ’ ότι τη βρίσκουμε.

Μια επίσκεψη σ’ ένα από τα σκουπιδομαζώματα είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κανείς τα μυστικά του μέρους που δεν θα τα βρει σε κανέναν αναρριχητικό οδηγό και σε κανένα κανάλι του YouTube.
Ραντεβού στα βράχια λοιπόν, όποτε μπορεί ο καθένας, με αγάπη και σεβασμό στη φύση και στον συνάνθρωπο.

Cretan Climbing Community – Against all forms of racism
Άρης Μαυρομάτης

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *