Μετέωρα

Μετέωρα

Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από γιγάντιους βράχους που υψώνονται πάνω από τους οικισμούς της Καλαμπάκας και του γραφικού χωριού Καστράκι στην πεδιάδα της Θεσσαλίας.
Στα Μετέωρα υπάρχουν περίπου 800 Multi-pitch και μιας σχοινιάς αναρριχητικές διαδρομές στους πύργους.
Το ανάγλυφο του βράχου, το παραμυθένιο περιβάλλον και το ότι κάθε διαδρομή ολοκληρώνεται πραγματικά στην κορυφή, καθιστούν την αναρρίχηση στα Μετέωρα μια φανταστική εμπειρία.

Αναρρίχηση: Το ανάγλυφο του βράχου των Μετεώρων αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία από βότσαλα, κροκάλες και μεγαλύτερες πέτρες που βρίσκονται κολλημένες (πακτωμένες) σε μια επιφάνεια που μοιάζει με τσιμέντο. Είναι μια μίξη αμμολιθικού και κροκαλοπαγές βράχου. Συχνά θα συναντήσετε και ρηχές τρύπες στη θέση πετρών που έχουν αποκολληθεί. Στην αρχή θα δυσκολευτείτε να εμπιστευτείτε αυτά τα μικρά, συχνά κατηφορικά βοτσαλάκια, αλλά σιγά σιγά θα διαπιστώσετε πως είναι πολύ γερά. Η αναρρίχηση στην πλειονότητα των διαδρομών είναι ισορροπιστική. Το μόνο που αλλάζει όσο αυξάνεται ή μειώνεται η δυσκολία των διαδρομών, είναι το μέγεθος των βότσαλων και η κλίση του βράχου. Ευχάριστη, τεχνική και ντελικάτη αναρρίχηση χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες αθλητικές ικανότητες, παρά μόνο στις πολύ δύσκολες διαδρομές.
Αν και οι περισσότερες διαδρομές στα Μετέωρα είναι bolted face climbing, σε πολλές διαδρομές υπάρχει ένα μικτός χαρακτήρας sport and Trad climbing σχοινιές που είναι trad ανέρχονται σχισμές ή καμινάδες και ασφαλίζονται με cams and nuts.

Οι παλιότερες κλασσικές διαδρομές έχουν ανοιχτεί κυρίως από Γερμανούς, μιας και ήταν οι πρωτοπόροι στο πεδίο.
Climbing history: Η μοντέρνα αναρρίχηση (μετά τις αναβάσεις των μοναχών και κάποιες άλλες παλιότερες σποραδικές αναβάσεις) άρχισε το 1975 από τον Dietrich Hasse και τον Heinz Lothar Stutte μαζί με άλλους Γερμανούς αναρριχητές, οι οποίοι ανοίγουν διαδρομές με πυρετώδεις ρυθμούς και οργανώνουν την αναρρίχηση στα Μετέωρα. Οι Γερμανοί μιας και πρωτοπόροι, δημιούργησαν αυστηρούς κανόνες ηθικής δεοντολογίας που τηρούνται μέχρι και σήμερα,
ανοίγοντας τις διαδρομές με τον παραδοσιακό τρόπο από κάτω προς τα επάνω (ground-up ethics).
Από το 1975 μέχρι το 1985 άνοιξαν περισσότερες από 200 διαδρομές και ανέβηκαν σχεδόν σε όλους τους πύργους. Από τη δεκαετία του 1990 τη σκυτάλη παραλαμβάνουν και οι Έλληνες αναρριχητές, τηρώντας the ground-up ethic and boldness, αλλά τοποθετώντας περισσότερα καρφιά στις διαδρομές τους. Ξεχωρίζουν μάλιστα δυο νεαρά παιδιά από το Καστράκι Vangelis Batsios και Christos Batalogiannis ανοίγοντας πολύ εντυπωσιακές διαδρομές μεταξύ των οποίων οι Action Direct, Orchidea και η Crazy Dancing. Οι δυο παραπάνω αναρριχητές, μαζί με αρκετούς ακόμα δραστήριους τοπικούς αναρριχητές συνιστούν μια ισχυρή τοπική κοινότητα αναρριχητών. Ιδρύουν την Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας η οποία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της συντήρησης των αναρριχητικών διαδρομών.

Οι χιλιάδες αναρριχητές από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, που επισκέπτονται την περιοχή αναγνωρίζουν πως οι βράχοι των Μετεώρων αποτελούν σημαντικότατα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα όμως τα Μετέωρα συνιστούν ένα μοναδικό μνημείο της φύσης. Οι αναρριχητές αθλούνται στο όμορφο αυτό τοπίο, προσεγγίζοντάς το με μεγάλο σεβασμό, και αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ακεραιότητα, την καθαριότητα και την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής.

Κείμενο/φωτογραφίες: Βαγγέλης Μπάτσιος

 

. Οι

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *